Leonardo Da Vinci Keşif Sergisi Açıldı
Lale Müzesi’nde Leonardo da Vinci Keşif Sergisi açıldı. Rönesans döneminin en önemli isimlerinden biri olan Da Vinci ile ilgili “Rönesans Dehası Leonardo da Vinci” adlı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Lale Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Arslan: “Bu çok kapsamlı projede, Leonardo da Vinci’nin İstanbul için tasarladığı köprüden yola çıkarak, onun adını taşıyan kalıcı bir müzenin olması için, Uluslararası Leonardo da Vinci Vakfı, İtalya Büyükelçiliği, Avrupa Birliği gibi kurumlarla fikir alışverişinde bulunduk ve onların da desteğini aldık” dedi.
Sergi 100 yenilikçi icadın modeli, 130 belge, kod ve reprodüksiyondan oluşuyor. İstanbul Lale Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Arslan yaptığı açıklamada, projeyi hazırlarken İtalya, Fransa ve Belçika’daki partnerlerinden onay aldıklarını belirtti. Serginin 15 Ocak’a kadar açık olacağını ve ardından ‘nde kurmayı planladıkları Leonardo da Vinci Müzesi’nde sergilenmeye devam edeceğini söyledi. Arslan, serginin en anlamlı bölümünün gastronomi bölümü olacağını sözlerine ekledi. Konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Sergimizde, ziyaretçilerin kullanabileceği, 28 farklı icattan meydana gelen bir koleksiyonumuz da olacak. Sergide, birçok makinenin çalışmasını sağlayan, dönemin önemli icadı, ‘sonsuz vida’, helikopterin yapılmasındaki en büyük icatlardan birisi olan bilyelerden oluşan aletler de ziyaretçilerimiz tarafından kullanılabilecek. Bu yıl Liege’de Leonardo da Vinci’ye ait bir mutfak açıldı. Bu mutfağın bir bölümünü de sergimizde yapıp ziyaretçilerimizin beğenesine sunacağız. Böylece İtalyan, Fransız ve Belçikalı aşçılar ile uluslararası alanda Leonardo da Vinci üzerine araştırmalar yapan birçok uzmanın da katıldığı, 15 Eylül’e kadar iş adamları, üst düzey yöneticiler ve basın mensuplarına, 18 Eylül’den itibaren ise diğer ziyaretçilerimize yönelik ‘Leonardo da Vinci sofraları’ kuracağız. Onun yemek ve mutfakla ilgili yönlerinden bahsetme fırsatına sahip olacağız. Zira o, bir vejetaryen olmasına rağmen, şömineden kaplara kadar mutfakta kullanılacak aletlerden oluşan sistem kuruyor ve bu onun dönemi için çok önemli. Ziyaretçilerimiz onun bu icatlarını da sergimizde görebilecek.” dedi.
Küratör Uğur Bekdemir ise sergiyle ilgili şunları söyledi:
“Leonardo da Vinci’ye, ‘Sen ne iş yaparsın?’ diye sorduklarında, ‘Ben, makine yaparım, insan vücudunu incelerim, gastronomiyle ilgilenirim.’ diye cevap verir. ‘Boş kaldığınızda ne yaparsınız?’ denildiğinde ise şöyle karşılık vermiş: ‘Resim yaparım.’ Bu, diyalog bize onun nasıl çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu çok güzel gösteriyor aslında”
Serginin küratörü Uğur Bekdemir, dünyaca ünlü ressamın yemek ve mutfak kültürüne önemli katkılarda bulunduğunun altını çizdi. Çoklu pişirme sistemini Leonardo Da Vinci’nin geliştirdiğini söyledi. Bekdemir, gastronomi alanında da, Da Vinci’nin icatlarının yansımalarının görülebileceğine dikkati çekti.
Bekdemir sözlerine şöyle devam etti: “Leonardo da Vinci’nin vejetaryen olduğu söylenir ve onun mutfağı sebze ağırlıklı olarak dizayn edilmiştir. Kendi el yazısıyla hazırladığı alışveriş listelerini Floransa’dan, burada sergilenmek üzere getireceğiz. Bu listeler, da Vinci’nin yemek kültürünün çerçevesini de bize göstermiş olacak. Ayrıca o, üzüm bağlarının yetiştirilmesiyle ve dikilecek fidelerin aralıklarına kadar ilgilenmiş. Dolayısıyla karşımızda hem gastronomi hem de botanik anlamında önemli katkılar sunmuş bir isim var. Bütün bunlar da Vinci’nin mutfağını ve yemek kültürünü fazlasıyla zenginleştiren unsurlardan. Biz de burada Leonardo da Vinci’nin gastronomi ve mutfak kültürünün izlerine yönelik etkinler yapmaya devam edeceğiz.”